Der kommer ikke krydstogtskibe til Langelinie i år. Hverken med eller uden passagerer.

”Krydstogtsæson 2020 er helt lukket,” siger krydstogtchef i Copenhagen Malmø Port (CMP), Henrik Ahlqvist, i et skriftligt svar via sin pressechef.

”Vi er fuldstændig afhængige af, hvor rederierne bestemmer sig til at sejle næste sæson, og naturligvis hvad myndighederne beslutter. Vi forventer ikke, at krydstogtvirksomheden er i fuld gang i sæson 2021, som det ser ud i øjeblikket,” vurderer krydstogtchefen.

Tekniske anløb

København har dog åbnet krydstogtterminalerne på Oceankaj for skibe med såkaldte tekniske anløb.  Det vil sige skibe, der er uden passagerer og med en minimal besætning.

To sådanne skibe fra rederiet NCL lå to uger i august til kaj ved Oceankaj. De skulle have reservedele skiftet og proviantere, og besætningerne på 120 mand på hvert skib kunne frit bevæge sig i København imens.

Henrik Ahlqvist siger, at det godt kan tænkes, at der kommer flere skibe til tekniske anløb, men i øjeblikket er der ingen bookinger, og slet ikke til Langeliniekaj.

”Som udgangspunkt vil vi forsøge at placere skibene på Oceankaj, siger han.

Tysk krydstogtskib til Malmø

CMP meddelte i sidste uge, at krydstogtsterminalerne i både København og Malmø er åbne, men Danmarks grænser er fortsat lukket for passagertrafik på grund af corona, og derfor kommer der ingen krydstogtspassagerer til København.

Det gør der til gengæld til Malmø. 1. september ankom det lille tyske krydstogtskib Europa 2 til Malmø. Skibet kan normalt tage 500 passagerer, men på grund af corona er der bare 140 passagerer om bord. Det sejlede alene mellem Tyskland og Malmø.

På verdensplan er der omkring 400 oceangående krydstogtskibe, der har ligget stille i det meste af 2020.

Ny terminal udskudt

Den helt lukkede krydstogtsæson har medført, at en planlagt fjerde terminal på Oceankaj er blevet udskudt på ubestemt tid. Den skulle ellers være taget i brug i 2022.

Først når der igen er overblik over krydstogtsmarkedet, vil CMP tage fornyet stilling til den fjerde terminal. Det ventes at sker inden for det næste halve eller hele år.