Med nye IT-styrede termostater kan der spares op mod 40 procent, viser opgørelse fra Haimin Wung-Sung i nummer 3. 

Wung-Sung installerede nye radiator-termostater i januar 2018, og familien har den første sæson både tjent investeringen hjem og sparet yderligere på varmeregningen derudover.

Termostaterne sælges af et tysk firma, basertet i München ved navn Tado. Firmaets hjememside er på engelsk og kan ses her.

Hemmeligheden ligger i, at termostaterne automatisk:

  • Lukker, hvis man åbner vinduet
  • Holder præcis den valgte temperatur
  • Lukker ned om natten, og starter så tidligt, så den ønskede temperatur er opnået på det ønskede tidspunkt
  • Lukker, hvis alle beboere har forladt lejligheden, og tænder igen så tilpas tidligt, at der er den ønskede temperatur, når en af beboerne nærmer sig lejligheden.

Sådan gør du

Haimin Wung-Sung forklarer systemet på denne måde:

De gamle termostater tages af, og de nye sættes på. Det tager et par minutter, og man skal anvende en skruetrækker. Termostaten ser sådan ud:

IT opsætningen tager ca. to-tre timer. Termostat-systemet styres via internettet, så det skal man have, plus en WI-FI forbindelse i lejligheden og en smartphone pr. beboer.

Der følger en lille box med, som man sætter til sit internetrouter. Den ser sådan ud:

 

Man opretter en gratis konto hos www.tado.com og installerer en gratis app på beboernes telefoner. Er man typisk to i lejligheden, skal det være på begge telefoner (Årsagen er, at termostaten automatisk lukker ned, når den sidste beboer har forladt lejligheden – og den anden skal jo nødigt fryse, hvis det kun er den ene, der er væk.)

På PC / Mac eller telefon sætter man tidsplan op for de enkelte radiatorer:  Hvornår de skal tænde og slukke, og hvor varmt, der skal være i lejligheden.

Besparelse på over 5000 kroner 

Og så er det eller bare at vente, indtil man får sin årsopgørelse. I vores tilfælde var der en besparelse på over 40 pct. på de første 10 måneder, vi havde systemet installeret. Det svarer til en besparelse på mere end 5.500 kr., og da termostaterne og den lille box kostede 4.600 kr., har det tjent sig selv hjem på mindre end et år – og ikke mindst har det været positivt for CO2 regnskabet.

Her er oversigten fra vores årsopgørelse. Man kan se, at sidste sæson har været mildere end forrige, men det går nok lige op med, at vi ikke havde systemet fra varmesæsonens start.

Haimin tilbyder, at interesserede beboere kan kontakte ham på telefon 5088 3300 eller sende en mail på hws@dynamicon.dk